AOV Sommenverzekering : een zegen voor nu een mogelijk gevaar voor later?

Sommenverzekering : een zegen voor nu een mogelijk gevaar voor later?

Welke AOV vorm kiest U?

 

Steeds meer AOV verzekeringsmaatschappijen, hebben ervoor gekozen een sommenverzekeringvariant (*) aan te bieden naast de bestaande AOV’s met traditionele dekking.

De traditionele Arbeidsongeschiktheidsverzekering is een schadeverzekering, die teruggang van inkomen door ziekte en ongevallen afdekt. Daarbij wordt het verzekerd bedrag aan het inkomen getoetst vóórdat de overeenkomst ingaat. Er mag immers nooit meer dan 80% van het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar worden verzekerd.

Voorbeeld:

U verdiende gemiddeld de laatste drie jaar € 60.000,-en u verzekerd dus maximaal € 48.000,-, de polis gaat in.

Ziek

Op het moment van ziekte zal dan achteraf vastgesteld dienen te worden (jaarcijfers!) of er door de (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid inkomensverlies is opgetreden gedurende deze periode.

Dat hoeft dus niet, ook als u nog andere bronnen van inkomsten zou hebben, zou dat kunnen betekenen dat dat eventuele verlies daardoor (gedeeltelijk) gecompenseerd wordt, en er geen of slechts een gedeeltelijke uitkering volgt van de afgesproken bedragen op de polis.
De voorlopige toegekende uitkering kan dan worden teruggevorderd door de maatschappij, als dit later uit de cijfers blijkt. Dat is vaak een zeer onaangename verrassing, als dat niet vooraf goed is gecommuniceerd.

U bent 6 maanden ziek, uw inkomen is aan het eind van het jaar echter € 60.000,- doordat u in het eerste jaar een veel hogere omzet en winst heeft gemaakt.Het tweede deel was flink minder, maar per saldo gelijk aan het jaar daarvoor. Geen schade dus en ook geen uitkering!Uw eventuele voorschot dient echter terug te worden betaald!

De sommenverzekering keert echter uit z o n d e r inkomenscorrectie.

Wanneer is de sommenverzekering een zegen?
Wanneer er grote schommelingen zijn in het inkomen (crisis!) in de onderneming of BV, is een AOV als sommenverzekering daardoor dus erg op zijn plaats (extra zekerheid). Een vast bedrag wordt zonder verdere toetsing uitbetaald.De sommenverzekeringsvariant kent dus geen inkomenscorrectie en moet bij aantoonbare arbeidsongeschiktheid uitkeren conform de afgesproken dekking op de polis. Deze zekerheid is eigenlijk altijd aan te bevelen, want ook de premies ervoor zijn niet bijzonder hoger dan de traditionele variant.Een zegen dus.

Gevaar
De verzekeraars die om elke euro premie vechten op dit moment, nemen meer en meer risico, hoewel dit jaar (2010) al schadecijfers bekend zijn gemaakt die toch menigeen de wenkbrauw deed fronsen. (ASR /Amersfoortse)

De premies zijn 30% tot 40%scherper dan 5 jaar geleden, de verplichte contractstermijnen worden korter, de schadecijfers hoger…Wij verwachten daarom dat aan de grootste premie daling van de AOV premies, een eind is gekomen. Er lopen nog grote mantels, via Advocaten. Medici, Huisartsen, e.d.

Ook daar sluiten wij als goedkoopste onafhankelijk Arbeidsongeschiktheidsverzekering Vergelijker zonder provisie AOV-ZZP.nl ,  veel AOV’s, doordat onze manier van werken (zonder provisie, en tegen een eenmalig bedrag) letterlijk tienduizenden euro’s bespaart,  gedurende de looptijd.

Doordat verzekeraars door de veranderende regels ook hun premies kunnen verhogen aan het eind van het jaarcontract ( en dat zat er al even aan te komen) kunnen zij heel scherp marktaandeel inkopen.De verzekerde zal dan, als hij een nieuw verhoogd premieaanbod krijgt aan het einde van de contractstermijn heel goed moeten opletten, en gaan shoppen, om weer scherp in te kopen. En weer de hele aanvraag en acceptatieproces door.

En hier zit dan ook het gezondheidsrisico want is uw gezondheid, nu u wat ouder bent, wat afgenomen, dan kunt u niet zomaar meer overstappen naar een verzekeraar. Die verzekert namelijk geen bestaande klachten mee!

*Sommenverzekeraars:

AEGON, Allianz, Delta Lloyd en Generali, bij Klaverblad, MOVIR, en Nationale Nederlanden.

Over AOV Expert
Gespecialiseerd, middels de nummer-1 internet AOV vergelijkingssite www.aov-zzp.nl, op persoonlijk advies op het gebied van Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. SEO & Internetmarketing specialist.

Plaats een reactie